Stress en burnout

Stress, we hebben er allemaal wel eens last van. De één is er gevoeliger voor dan de ander; sommige mensen hebben een bepaalde mate van stress nodig om tot actie te kunnen komen, er zijn ook mensen die juist stil vallen, wanneer ze te veel stress ervaren.

Een beetje stress kan geen kwaad, in een korte periode veel stress ook niet. Als lichaam en geest maar de tijd krijgen om zich weer te herstellen.

We leven in een maatschappij die veel van ons vergt, we moeten van alles: uitdagend werk hebben, succesvol zijn in wat we doen, een goed relatie hebben met leuke kinderen die ook het ook goed moeten doen, daarnaast een scala  aan sociale contacten en activiteiten, sporten, zorg voor anderen, vrijwilligerswerk doen…… als dit is waar je blij van wordt, prima, als je het gevoel hebt, dat je geleefd wordt in plaats van dat jij bepaalt van wat en hoe je iets wilt doen, is het misschien tijd voor een herbezinning.

Vaak lopen we er langere tijd mee door, het gevoel dat we leven met te veel druk en spanning. Ach, het weekend komt er bijna aan, dan slapen we wel bij….de volgende vakantie die moet ons echt tot rust brengen…..iedereen heeft het toch druk!….Ik moet dit toch aankunnen!…

Als je langere tijd een teveel aan stress ervaart, kan het zijn dat deze resulteert in een burnout.

Burnout

Je batterij is helemaal op en het lukt niet meer om deze op te laden. Je bent te vaak je eigen grenzen overschreden, je bent het evenwicht tussen draaglast en draagkracht kwijt.

Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem. De ervaring leert echter dat klachten ontstaan door een combinatie van factoren die mensen uit balans brengen.

Burn-out ontstaat als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting. Hierdoor ontstaat een gevoel van lichamelijke en geestelijke uitputting. De ziel is eruit. Omgaan met mensen kost je veel energie en je persoonlijke grenzen bewaken lukt niet meer. Gestaag loopt je batterij leeg. Je neemt ( vaak onbewust) meer afstand van je werk en je sociale contacten. Werk, relatie, sociale contacten, alles kost veel meer energie dan voorheen. Prestatie en zelfvertrouwen lijden hieronder.

Nieuwsgierig of Stress Behandeling Amsterdam iets voor je kan betekenen? Bel dan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek naar 06-40556196. Of mail naar

 info@stressbehandelingamsterdam.nl

 

Uw Reactie

*