Interne factoren van stress

Vaak wijten we onze stress aan externe factoren; je hebt een zware baan, je combineert een gezin met werk en/of mantelzorg, je hebt een druk sociaal leven. We willen graag controle hebben over al die verschillende domeinen in ons leven. Daarnaast kan het zijn dat je grootste bron van stress voorkomt uit onbelangrijke kleine gebeurtenissen van alledag: de lange rij bij de kassa, de auto die het begeeft, de computer die vastloopt….

Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven; je kunt proberen het te vermijden of ervan wegvluchten of proberen jezelf te verdoven. Dit werkt misschien een tijdje, maar je zult merken, dat je juist steeds meer stress gaat ervaren.

In plaats van de omstandigheden te willen veranderen, is het misschien zinvoller eens te kijken hoe je op stress reageert. Wil je controle of kun je accepteren dat het zo is?

Mogelijk komt jouw stress voort uit bepaalde overtuigingen die zijn ontstaan in het verleden. Misschien herken je wel één of meerdere van de volgende overtuigingen:

Ik moet perfect zijn, ik mag geen fouten maken, ik zeg heel graag ja, ik mag geen nee zeggen, ik wil graag aardig gevonden worden, ik schiet anderen graag te hulp, ik moet succesvol zijn.

Waarschijnlijk weet je zelf nog wel een paar andere overtuigingen te verzinnen.

Het kan helpend zijn deze overtuigingen eens onder loep te nemen en te onderzoeken of deze een mogelijke oorzaak zijn van jouw stress.

Nieuwsgierig of Stress Behandeling Amsterdam iets voor je kan betekenen? Bel dan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek naar 06-40556196. Of mail naar info@stressbehandelingamsterdam.nl

 

 

 

Uw Reactie

*